Bemutatkozás

Szerző: gh_admin Közzétéve:

A Garai Ház Alapítvány Baján az Ősz utca 15. szám alatti családi házban működteti a Tarka- Barka Lakóotthont, mely kiváló infrastruktúrával rendelkezik. A közelben található kórház, buszmegálló, boltok, templom valamint a városközponthoz is viszonylag közel vagyunk, mely gyalogosan is rövid idő alatt elérhető.

Lakóotthonunk rehabilitációs célú lakóotthon, mely önálló, a társadalmi együttéléshez igazodó életvitelt teremt meg olyan személyek számára, akik fogyatékosságuk miatt korábban csak nagy intézményi keretek között élhettek. Életük végéig személyi segítéssel, egyéni fejlesztéssel és szakmai foglalkoztatással  gondoskodunk róluk.

A lakóotthon 10 fő értelmi sérült felnőtt (6 nő és 4 férfi) számára nyújt bentlakásos ellátást, ellátási köre országos. A Bárka szellemiségében éljük mindennapjainkat, célunk, hogy minél családiasabb légkört tudjunk teremteni lakóink számára.  

Dolgozói létszámunk 2022-ben 1 fő intézményvezető, személyi segítő, 2 fő szociális gondozó és 2 fő szociális segítő.

Az alapítvány Garán, egy intézményen belüli szociális foglalkoztatót is működtet, amelyben a Tarka- Barka Lakóotthon ellátottjai vesznek részt. Gara Bajától 20 km-re fekvő település, ahol a Református Parókia ad otthont a fejlesztő foglalkoztatásnak. Lakóink munkanapokon a helyi busszal közlekednek a két település között, mely lehetőséget ad az ép emberekkel való találkozásra. Fő tevékenységünk díszgyertya készítése, gyertyaöntés technikájával. A tevékenység végzése felügyelet mellett történik, egy főállású szociális segítő közreműködésével. Két lakónk, akik képességeikből adódóan nem vesznek részt a fejlesztő foglalkoztatásban, napközben a közelben található fogyatékosok nappali intézményének szolgáltatását veszik igénybe. Ezek a tevékenységi formák az ellátottak számára hasznos elfoglaltságot, értelmes, rendszeres és szervezett időtöltést biztosítanak. Lakóinknak ezáltal módjuk van megtapasztalni a pozitív és negatív élményeket, a hasznosság érzését, az alkotás örömét. A lakóotthon jellegéből fakadóan a lehető legnagyobb szabadságot és önrendelkezést kívánja biztosítani lakói részére.

A Tarka-barka Lakóotthon működtetésének célja a fogyatékossággal élő emberek élet- és lakáskörülményeinek normalizálása, a nem fogyatékos kortársaikhoz való érzékenyítés, a fogyatékos ember által is megélhető teljesebb élet lehetőségének a megteremtése. Az emberi személyiség kiteljesítése a keresztény értékrend alapján, valamint a szeretet segítségével a gyógyítás és a szemléletformálás. Lakóink itt az ép emberek világához hasonló módon, hasonló térbeli és időbeli struktúrában, hasonló tiszteletben és bánásmódban részesülve élnek.

Az életközösség célja nem csupán az odafordulás a sérült ember felé, hanem annak megmutatása is, hogy a sérült ember másféle: másféleségében teljes értékű, tökéletes.

Közös életünk érték és áldás!


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük